Skip to content

topics

  • connecting metascience to established traditions of studying science
  • Issues in statistical inference
  • issues in statistical education
  • issues in computational reproducibility
  • advances in peer review and publishing
  • community building/starting a revolution
  • the trouble we are in: Examples of damage to scientific progress
  • science communication, policy and metascience
  • promotion metrics
  • automated assistance for designing, synthesising and evaluating research
  • discover metascience

schedule

aimos 2021 will be partially structured with a range of interspersed session types followed by Q & A it will comprise:
 

  • plenary lectures (by invitation only)
  • mini-notes - a series of 15 minute presentations grouped by theme (by invitation only)
  • lightning panels - short talks grouped by theme (open submission)
  • workshops - experienced researchers give guided instruction and training on a particular topic (open submission)
  • hackathons - a hands-on project with a clear end goal (open submission)
  • discussion groups - unstructured but should have a focal issue or question (open submission)

schedule

Time shown on left is Australian Eastern Daylight Time UTC + 11 / Click to see your local time inside each session!

6:50 AM - 7:00 AM

Welcome

Jason Chin

President AIMOS

Duration: 10 mins
7:00 AM - 8:30 AM

MiniNotes: Evaluating computational reproducibility

Not all research claims are computationally reproducible (i.e. retesting the claim using the same analyses and same data yields different results). This session will explore how often results are irreproducible, how to conduct and interpret findings of reproduciblity evaluations, and how researchers can make their studies more computationally reproducible.

CLICK TO SEE YOUR LOCAL TIME

Riana Minocher

PhD student. As part of her dissertation work, she led a project that aimed to quantify the... More

Antica Culina

Research Associate Dept. of Zoology. Expertise covers evolutionary ecology of bonding,... More

Tom Hardwicke

Marie Skłodowska-Curie Research Fellow in the Department of Psychology at the University of... More

Duration: 1.5 hours
8:30 AM - 11:00 AM

MiniNotes: Advances in alternative models of peer review

Daniela Saderi

Co-Founder and Director of PREreview, a fiscally sponsored project of Code for Science and... More

Gary McDowell

Founder of Lightoller LLC, a consultancy providing expertise on early career researchers, with... More

Duration: 2.5 hours
10:00 AM - 11:00 AM

Keynote Address: The last 10 years

Brian Nosek

Co-Founder and Executive Director of the Center for Open Science (http://cos.io/) that operates... More

Duration: 1 hour
11:00 AM - 1:00 PM

Unstructured- hackathons & discussion groups 1

Duration: 2 hours
1:00 PM - 2:00 PM

Social

Duration: 1 hour
3:00 PM - 4:30 PM

Unstructured- hackathons & discussion groups 2

Duration: 1.5 hours
6:00 PM - 7:30 PM

MiniNotes: Connecting Metascience to established science study fields

The emerging contemporary community of metascience or metaresearch have overlapping research interests to historians, philosophers and STS scholars.

CLICK TO SEE YOUR LOCAL TIME

Fallon Mody

Research Fellow, MetaMelb

Felipe Romero

Assistant Professor in the Department of Theoretical Philosophy at the University of Groningen.... More

Remco Heesen

An academic philosopher whose research analyzes the social structure of science using a... More

Duration: 1.5 hours
7:30 PM - 9:00 PM

Panel Discussion: Starting a Revolution

Dorothy Bishop

Professor of Developmental Neuropsychology  

Adrian Barnett

Adrian has worked as a statistician for more than 22 years, working for the pharmaceutical... More

Emily Sena

A Senior Non-Clinical Lecturer in the Centre for Clinical Brain Sciences at the University of... More

Duration: 1.5 hours
7:30 AM - 8:30 AM

Keynote Address: Title to be advised

Sarah de Rijcke

Professor of Science, Technology and Innovation Studies and Scientific Director at CWTS, Leiden... More

Duration: 1 hour
8:30 AM - 10:00 AM

MiniNotes: Improving inference - the role of statistics education

Lee Jones

An accredited statistician (AStat) and past president of the Statistical Society of Australia... More

Robert Calin-Jageman

Professor of psychology and the neuroscience program director.  Calin-Jageman studies the... More

Michael McCarthy

A professor of quantitative ecology with a PhD on stochastic population ecology, he is also... More

Duration: 1.5 hours
10:00 AM - 11:30 AM

Panel Discussion: Scientific communication and evidence based policy in the age of metascience

Jason Chin

Lecturer at the School of Law at the University of Sydney. Prior to this position, he obtained a... More

Jonathan Wai

Assistant Professor of Education Policy and Psychology and 21st Century Chair in the... More

Joan Leach

Director Australian National Centre for Public Awareness of Science. As an academic leader, Joan... More

Duration: 1.5 hours
11:30 AM - 1:00 PM

Unstructured- hackathons & discussion groups 3

Duration: 1.5 hours
1:00 PM - 2:00 PM

Social

Duration: 1 hour
2:30 PM - 4:00 PM

Unstructured- hackathons & discussion groups 4

Duration: 1.5 hours
4:30 PM - 6:00 PM

MiniNotes: Automated decision support tools for scientists and end users

To Be Announced

more speakers to be confirmed - watch this space!

Cyril Labbe

A PhD in computer science and a MS in applied mathematics from the University of Grenoble.... More

James Gentile

Research Director of Complex and Social Systems at Two Six Technologies. After earning his Ph.D.... More

Duration: 1.5 hours
6:00 PM - 7:30 PM

Panel Discussion: Correcting Historical Errors

The focus of this panel session would be to discuss research projects that have led to the correction of the scientific record, as a starting point for a wider discussion on the concept and dynamics of self-correction in science.

CLICK TO SEE YOUR LOCAL TIME

Julia Rohrer

A personality psychologist whose substantive research covers a broad range of topics including... More

Roderick Buchanan

Roderick D. Buchanan is an Honorary Research Fellow in the History and Philosophy of Science... More

Riana Minocher

PhD student. As part of her dissertation work, she led a project that aimed to quantify the... More

Duration: 1.5 hours
7:00 AM - 8:30 AM

Panel Discussion: Assessing Researchers

Assessment of researchers rarely includes considerations related to trustworthiness, rigor, and transparency. Furthermore, the COVID-19 pandemic has widened the pre-existing gap between men and women in prevailing, publication-based measures of productivity used to determine academic career progression. In this panel discussion, we will hear about several strategies that academic institutions, funders, and journals can take to address these issues.

CLICK TO SEE YOUR LOCAL TIME

David Moher

Senior scientist, Clinical Epidemiology Program, Ottawa Hospital Research Institute, Director of... More

Larissa Shamseer

A post-doctoral fellow with the Knowledge Translation Program at Unity Health Toronto,... More

James Wilsdon

Digital Science Professor of Research Policy at the University of Sheffield and Director of the... More

NoƩmie Aubert Bonn

   

Duration: 1.5 hours
9:00 AM - 10:30 AM

MiniNotes: What does damage to scientific progress look like?

The focus of the session is to explore case study examples of how entrenched and unquestioned practices and interpretations can have costly and far-reaching impacts across the sciences.

CLICK TO SEE YOUR LOCAL TIME

Timothy Clark

Australian Research Council Future Fellow and an Associate Professor at Deakin University,... More

Kirsten Parris

A Professor of Urban Ecology in the School of Ecosystem and Forest Sciences at The University of... More

Gideon Meyerowitz-Katz

Duration: 1.5 hours
10:30 AM - 12:00 PM

Unstructured- hackathons & discussion groups 5

Duration: 1.5 hours
12:00 PM - 1:00 PM

Social

Duration: 1 hour
2:00 PM - 3:30 PM

Unstructured- hackathons & discussion groups 6

Duration: 1.5 hours
5:00 PM - 6:00 PM

Keynote Address: Tackling the Elephant in the Room: Better Science Needs Better Causal Inference

Causal inference lies at the heart of scientific inference, and yet in certain fields, scientists are apt to avoid any discussion of causality, in particular if no randomized experiment has been conducted. In this talk, I am going to argue that this leads to suboptimal research practices and huge amounts of wasted research efforts. A simple intervention -- demanding that every journal article spells out the theoretical estimand of interest, as well as the assumptions under which the theoretical estimand corresponds to the statistical estimand of the study -- could not only reduce the number of conceptually confused studies in the literature, but also encourage researchers to improve their understanding of scientific inference.

CLICK TO SEE YOUR LOCAL TIME

 

Julia Rohrer

A personality psychologist whose substantive research covers a broad range of topics including... More

Duration: 1 hour
8:00 AM - 9:30 AM

MiniNotes: Transforming Evidence Synthesis

Researchers, policy makers and other decision makers seeking to make evidence-informed decisions face an information overload given the deluge of research published each year. Evidence synthesis (e.g. systematic review and meta-analysis) is designed to address this overload. In this session, we will hear about advances in evidence synthesis methods being implemented in different disciplines.

CLICK TO SEE YOUR LOCAL TIME

Living evidence synthesis: practice, pitfalls and promise

Tari Turner

Beyond mean differences: comparing stability, variability or inter-personal differences between two groups

Shinichi Nakagawa

Creating Reproducible and Reusable Evidence Synthesis Data

Joshua Polanin

Shinichi Nakagawa

Professor of Evolutionary Biology and Synthesis at Evolution & Ecology Research Centre,... More

Joshua Polanin

Principal researcher in the Research & Evaluation program at American Institutes for... More

Tari Turner

Director Evidence and Methods, National COVID-19 Clinical Evidence Taskforce, leading... More

Duration: 1.5 hours
9:30 AM - 11:00 AM

Unstructured- hackathons & discussion groups 7

Duration: 1.5 hours
11:00 AM - 12:00 PM

Social

Duration: 1 hour
1:30 PM - 3:00 PM

Unstructured- hackathons & discussion groups 8

Duration: 1.5 hours
3:00 PM - 4:00 PM

Keynote Address: The next 10 years

Season three of television's 'The Good Place' presents a wicked problem. Outdated metrics govern the afterlife. Under this broken system, no one has entered The Good Place in 521 years. All are sent to The Bad Place. Aghast at the eternal torture of even the most virtuous humans, our protagonist, Michael, seeks help from The Good Place's administrative committee. Michael is relieved when the committee expresses deep concern and promises to take decisive action. But his relief is short-lived: the committee first plans to form an elite investigative team to better understand the problem. It will take, they proudly declare, no more than 400 years. Wait, says Michael. I was thinking that we could do something now-ish. Like, right now. Oh no, the committee replies. We have rules, procedures. We can't just do stuff. Similarly, meta-researchers are deeply concerned with how researchers are evaluated and rewarded. We can easily spend the next 10 years talking about how deeply concerned we are. This presentation will speculate that there are better ways to spend our time.

CLICK TO SEE YOUR LOCAL TIME

Rose O'Dea

A postdoctoral researcher in the Data Management & Analysis Team for the repliCATS... More

Duration: 1 hour
4:00 PM - 4:15 PM

Closing Address

To Be Announced

more speakers to be confirmed - watch this space!

Duration: 15 mins